Saturday, September 12, 2009

Yeo Hiap Seng


Bismillahirahmannirahim..

Awas semua muslimin dan muslimah!

GREEN BEAN SOY DRINK. Salam semua. Kali ini saya nak sentuh ttg minuman ringan keluaran Yeo Hiap Seng, jenama salah satu pembekal minuman ringan yg tak asing lagi di rantau ini khususnya Singapura dan Malaysia . Pernahkah anda dengar ttg keluaran produk minuman YHS yg terkini, khususnya minuman kacang soya fusion dgn kacang hijau? Jika anda di Singapura, harap2 baca dulu ya, bahan-bahan yg terkandung dalam minuman ini.


Semasa saya ke salah sebuah pasaraya tempatan, terpandang saya ke arah minuman ini yg saya fikir adalah salah satu lagi keluaran terbaru YHS. Iyerlah, apalah bahan yg nak dibubuh dlm minumankan? So I pick up one and brought to office. Tapi, bila saya baca ingredientsnya........
Cuba lihat kat pic ini. Cuba lihat dekat-dekat....... Apa ke benda ni? Rupa-rupanya E471 is derived from pig.MasyaAllah, dah takde lagi ke sumber yg baik, yg murni, darimana pihak pengeluar nak dapatkan bahan atau sumber utk membuat produk minuman mereka???? Tidakkah mereka peka dgn pengguna2 Islam yg sememangnya ramai telah terbiasa dgn minuman yg mereka bekalkan atas jenama YHS??? Belek punya belek..... hah, patutlah. Minuman ni diperbuat di....... di negara yg dah mmg dah tersohor bubuh melamine dalam susu!!

Apapun, saya sekedar berkongsi info dan diharap sesiapa yg teringin nak merasa minuman jenama YHS "Green Bean Soy Drink", lupakan sajalah niat anda tu. Tak berbaloi bahan yg haram jika memasuki dlm tubuh badan kita ni!! Harap dapat sebarkan info ini terutama sekali kpd anak-anak kita yg mungkin kurang arif ttg perkara ini.

sumber:www.rubbertapperz.blogspot.com


7 comments:

 1. This comment has been removed by a blog administrator.

  ReplyDelete
 2. Salam.

  E471 ada sumber dari soy lecithin, and yes, ada juga dari khinzir.Soalan saya, adakah anda sudah bertanya kepada Syarikat Yeo's sendiri, which E471 yang digunakan?
  Atau sudahkan anda rujuk badan bertanggungjawab, sudah diluluskan HALAL kah minuman ini?

  Jika belum, nasihat saya, buat perkara2 ini dahulu. Jika maklumat ini salah, sudah dikategori fitnah, berdosa tutup periuk nasi orang, MashaAllah.

  Ingat, E471 juga ada dari tumbuhan. Buat kajian terperinci.

  Siasat dulu, baru sebar. Bukan sebar, baru siasat.

  Wallahualam.

  ReplyDelete
 3. "yg halal itu jelas,yg haram juga jelas.dan diantara keduanya ada yg syubhah.maka yg syubhah itu eloklah dielakkan."

  kita xmati kehausan pun kalau xminum yeos ni.

  ReplyDelete
 4. thanks kepada yang sudi menyinggah dan meninggalkan kata2..

  ReplyDelete
 5. Bukan semua org pandai nak cari maklumat terperinci untuk setiap kod. senang klu ader jer kod tu maknernyer boikot. jgn minum. banyak lagi minuman lain yang takde kod tu.

  ReplyDelete
 6. kalau rasakan was was halal atau tidak minuman ini, adalah lebih baik jangan di minum, sama ada E471 dari tumbuhan atau BABI,banyak lagi minuman yg boleh di minum tanpa was was.

  ReplyDelete